fundacja facebook
baner
zielona droga opiekunowie porady prawne poradnia psychologiczna rejestracja dołącz do nas dołącz do nas dołącz do nas

Czym się zajmujemy?

Próby stworzenia adekwatnej oferty terapeutyczno- psychoedukacyjnej dla dzieci z autyzmem natrafiają niekiedy na barierę niezrozumienia potrzeb tych dzieci. Podejmowane dotychczas w województwie próby niesienia pomocy osobom z autyzmem nie doprowadziły do osiągnięcia w pełni satysfakcjonujących skutków.

Rodziny, które mają dzieci z problemami rozwojowymi w pierwszej kolejności zgłaszają się z prośbą o diagnozę do poradni psychologiczno-pedagogicznej, a następnie dziecko otrzymuje skierowanie do poradni psychiatrycznej. Czas wstępnych wizyt diagnostycznych to ok. 8 miesięcy. Należy przy tym nadmienić, iż rodziny, które przebywają taką drogę nie otrzymują wsparcia w zakresie pracy terapeutycznej z dziećmi autystycznymi, a działające w województwie instytucje nie piszą programów terapeutycznych i nie prowadzą konsultacji/ grup wsparcia dla rodziców, oraz nie uczą jak żyć z autyzmem.

W konsekwencji wiele rodzin indywidualnie szuka wsparcia u specjalistów prosząc o wsparcie i pełną diagnozę oraz o podjęcie działań terapeutycznych i udzielenie dalszych konsultacji oraz porad. Często jest to jedyna droga dla rodziców na otrzymanie specjalistycznych i zorientowanych na autyzm konsultacji.

Fundacja Wspomagania Rozwoju TU i TERAZ wychodzi naprzeciw rodzinom i dzieciom u których występuje bądź podejrzewa się występowanie autyzmu lub całościowych zaburzeń rozwojowych.

F.W.R. realizuje swoje cele nie kierując się osiągnięciem zysku. Oznacza to, że wszystkie środki finansowe organizacji są przeznaczone wyłącznie na realizację celów statutowych.
Rodzice nie ponoszą opłat za korzystanie z naszej oferty.

Nasza oferta:

urząd miasta torunia

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2024 Fundacja Wspomagania Rozwoju "TU I TERAZ", projekt: tworzenie, pozycjonowanie stron Toruń